ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ

Τραυματισμοί και αιμορραγίες

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ

Η παροχή πρώτων βοηθειών για τραυματισμούς και αιμορραγίες σκοπό έχει:

α) Να σταματήσει την αιμορραγία όσο το δυνατό συντομότερα, διότι η μεγάλη απώλεια αίματος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, ακόμα και το θάνατο.

β) Να προλάβει τη μόλυνση από μικρόβια.

.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

1. Ξαπλώνετε το θύμα, με ανυψωμένα τα πόδια κατά προτίμηση.

2. Ανασηκώνετε το τραυματισμένο σημείο, εκτός αν υποπτεύεστε θλάση.

3. Ξεσκεπάζετε το τραύμα, παραμερίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα ρούχα.

4. Αν έχουν εισχωρήσει ξένα σώματα στο τραύμα και είναι εύκολο να αφαιρεθούν, προσπαθήστε να τα αφαιρέσετε ή αν δεν μπορέσετε αφήστε τα μέσα.

5. Αν κάποιο ξένο σώμα μείνει αναγκαστικά μέσα στην πληγή ή αν προεξέχει κάποιο κόκαλο, σκεπάστε το τραύμα με αποστειρωμένη γάζα και βάλτε αρκετές γάζες ολόγυρα, έτσι ώστε να μπορέσετε να το επιδέσετε, αποφεύγοντας να πιέζετε το ξένο σώμα ή το κόκαλο που προεξέχει.

6. Περιορίστε την αιμορραγία, πιέζοντας έτσι ώστε τα χείλη του τραύματος να πλησιάσουν το ένα κοντά στο άλλο ή πιέζοντας το σημείο που αιμορραγεί, με καθαρό επίδεσμο, καθαρή πετσέτα, μαντήλι ή οποιοδήποτε άλλο καθαρό ύφασμα.

7. Εάν το αίμα διαπερνά τον επίδεσμο, προσθέστε ένα δεύτερο επίδεσμο πάνω στον πρώτο και επιδέστε σταθερά. Μην αφαιρέσετε ποτέ τους επιδέσμους που έχουν ήδη τοποθετηθεί, γιατί αυτό θα εμποδίσει το αίμα να πήξει και είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την αιμορραγία.

8. Καθησυχάζετε συνεχώς το θύμα και κρατάτε το με τρόπο που να αισθάνεται άνετα, δίχως να κουνιέται. Κάθε άσκοπη μετακίνηση θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση της αιμορραγίας.

9. Σκεπάστε τον τραυματία με κουβέρτες ώστε να νιώθει ζεστός.

10. Μεταφέρετε το θύμα σε νοσοκομείο όσο γίνεται πιο γρήγορα (εκτός από περιπτώσεις μικροτραυματισμών με μικρή απώλεια αίματος).

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οι “βαθείς” τραυματισμοί από κοφτερό ή αιχμηρό όργανο μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και μόλυνση στο εσωτερικό του τραύματος, ακόμη κι όταν εξωτερικά στο δέρμα, φαίνεται να υπάρχει μόνο ένας ασήμαντος τραυματισμός. Αυτούς τους τραυματισμούς πρέπει να τους θεωρούμε εξίσου σοβαρούς και να μεταφέρουμε τον τραυματία σε νοσοκομείο.

Μπες στο παιχνίδι

Μπες στο παιχνίδι